VPN
VPN, מה זה ולמה היא רלוונטית
VPN היא ראשי קיצור מילים המתייחס ל-Virtual Private Network (רשת פרטית וירטואלית) והיא כלי יסודי לגלישה ברשת בצורה בטוחה. VPN מאפשרת יצירת חיבור בטוח בין התקן והאינטרנט דרך ערוץ תקשורת פרטי (משום שם נקרא גם “מנהרת VPN”).
בתחילה, חברות השתמשו ב-VPN כדי להגן על תקשורותיהן מפני ריגול תעשייתי. לאחר מכן, הטכנולוגיה הזו הוחלה לאינטרנט כדי לאפשר למשתמשים לגלוש בצורה בטוחה, מבלי להתקשות בסכנה מצד האקרים והפושעים הסייברניים. VPN היא שירות רשת המשמש להצפנת תעבורת האינטרנט ולהגנת זהותו המקוונת של המשתמש.
כיצד ה-VPN פועלת?
VPN מספקת חיבור מוצפן, שבו ערך הגישה לאינטרנט, היא יכולה להחביא (באמצעות מערכת טאנלית) את כתובת ה-IP שלך. כך, היא מספקת אנונימיות גבוהה יותר ומאפשרת גלישה בצורה מאובטחת יותר. לפני שאתה מתחבר לאתרי האינטרנט השונים, ה-VPN מעבירה את החיבור דרך שרת רחוק שנמנהל על ידי ספק VPN, שמשמש כסנן ומבטיח פלטפורמת התקשורת בטוחה.
למה משמשת ה-VPN
כפי שציינתי למעלה, ה-VPN מספקת בטחון מוגבר באינטרנט, מגנה על הפרטיות ומאפשרת גלישה ברשת בחופשיות יותר מאחר שהיא מסתירה את כתובת ה-IP ומצפינה את כל הנתונים שנשלחים או מתקבלים דרך טאנל מוצפן. בכך, גם אם האקר מצליח לפתוח את הנתונים, הוא לא יוכל לפענח אותם מאחר שהם יופיעו לו כתוויות בלתי מובנות. זה ברור כי בלעדי VPN, החיבור נשמר בחשיפתו ונמסר ברשות מי שמבקש.
אבל איך ה-VPN עובדת מבחינה טכנית? תוכנת ה-VPN על התקן (לדוגמה, מחשב) מצפינה את נתוני התנועה ושולחתם לשרת ה-VPN דרך חיבור מוצפן. הנתונים המוצפנים נפתחים על ידי השרת ה-VPN, אשר משלח את הנתונים לאינטרנט ומקבל תשובה שמיועדת למשתמש. תנועת הנתונים נפתחת מחדש על ידי השרת ה-VPN ונשלחת למשתמש. לבסוף, תוכנת ה-VPN על התקן מפתחה מחדש את הנתונים כך שיהיו נגיעים.
ה-VPN משתמשת במגוון פרוטוקולים להצפנת התנועה, כאלו הם הפרוטוקולים העיקריים:
PPTP (Point to Point Tunneling Protocol): מתבסס על הפרוטוקול PPP ונהוג להשתמש בו בשילוב עם הפרוטוקול GRE בשכבה 3.
L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol): פרוטוקול בשכבה 2 שמאפשר יצירת טאנל וירטואלי.
IPSEC (Internet Protocol Security): פרוטוקול בשכבה 3 שמבטיח הצפנה, שלמות ואימות של תנועת הנתונים באמצעות מנגנונים להצפנה ואימות.
HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure): פרוטוקול להעברת היפר-טקסט בצורה מאובטחת שמתבצעת על בסיס הפרוטוקול SSL להעברת מידע.
מתי יש להשתמש ב-VPN
VPN משמשות בעיקר בסביבה העסקית ובגורמים הציבוריים. הן מאפשרות לנצל את תשתיות הרשת הציבורית ולחסוך בהוצאות בבניית רשת פרטית. בנוסף, הן מאפשרות לעובדים לעבוד מכל מקום בעולם, מבלי להיות גוף במקום העבודה (לדוגמה, עבודה מרחוק או במהלכים).
VPN יכולה להיות שימושית גם במצבים אחרים: כאשר אתה משתמש ברשתות Wi-Fi ציבוריות (לדוגמה, בשדה התעופה). שימוש בסלילות ציבוריות יכול להיות מסוכן מאוד. כאשר החיבור חשוף, האקרים יכולים להתערב בתנועת האינטרנט שלך, לגנוב נתונים רגישים כמו סיסמאות לחשבון הבנק שלך, תמונות, סיסמאות לרשתות חברתיות ועוד.